Restauració de dues peces de pedra del Palau Aguilar

Recentment s’han restaurat dos fragments d’elements escultòrics del fons patrimonial arquitectònic del museu. No se sap exactament quan, les peces van ser dipositades al pati del Palau Aguilar, on han estat al llarg dels anys testimoni de les diferents remodelacions dels edificis per part dels seus successius propietaris. Encara que el seu origen està per determinar, per les seves característiques formals i decoratives són perfectament compatibles amb el conjunt i podem situar-les al voltant del s. XVI.

Peça gran abans de la restauració amb l’escut de la família Montcada-Aguilar

Els fragments estan tallats en pedra de Montjuïc i decorats cadascun d’ells amb motius figuratius en relleu i elements motllurats, i sembla que van formar part de la decoració d’una porta o finestra. Al moment de la seva intervenció aquestes peces es trobaven sota l’escala exterior que dóna d’accés al primer pis del Palau Aguilar.

La peça més gran, amb unes mides aproximades de 79 x 225 x 23 cm, té un arc esculpit en relleu, amb l’escut dels Montcada-Aguilar al centre, envoltat amb una guirlanda de flors i fruits. És una única peca rectangular, la qual cosa és característica de l’estructura d’un dentell. A la zona de l’escut hi ha restes de revestiments de color blanc i ocre.

Peça gran, abans i després de la restauració

La peça petita es un fragment d’una de majors dimensions i té unes mides aproximades de 50 x 102 x 16 cm. Presenta part de les motllures d’un arc d’una porta o d’una finestra, amb un angelot músic a l’angle superior dret i part d’un altre al costat esquerre.

Peça petita abans de la restauració amb un angelot músic

Donades les mides i el pes de les peces i per minimitzar els desplaçaments, es va habilitar un petit taller al mateix pati per a realitzar la restauració. El restaurador Javier Chillida i el seu equip van realitzar una acurada neteja, eliminant dipòsits de brutícia acumulats durant els anys, així com diferents restes de morters de ciment.

Ancoratge per sostenir els fragments restaurats | Carretó elevador

Aquesta intervenció ha permès recuperar la visió del volum i conservar aquelles restes de color aplicades al llarg del segles. Per tal de millorar les condicions de conservació i de presentació, un cop acabada la restauració i neteja les peces s’han retirat del terra per instal·lar-les al recinte del museu. Ja que sembla que les dues peces formaven part de la decoració superior d’una porta o finestra, s’ha buscat una ubicació amb una certa alçada.

Equip de restauració | Ancoratge de la peça en la nova ubicació

Per a la instal·lació de les peces vam precisar de l’assistència d’un equip especialitzat. L’empresa Relluc, amb una àmplia experiència en museografia, va ser l’encarregada de la manipulació i fabricació dels ancoratges. Com que la peça més gran pesa al voltant d’una tona, vam necessitar un carretó elevador: va ser una operació complexa i delicada que es va realitzar amb èxit, i ara aquests dos fragments es poden veure en la seva plenitud i en condicions que els preserven per al futur.

Peça gran penjada en la seva nova ubicació. Fotografies: Departament de Conservació preventiva i Restauració

Reyes Jiménez
Responsable del Departament de Conservació preventiva i Restauració

Enllaços relacionats
Visita virtual als patis del Museu Picasso

visto en El Blog del Museu Picasso de Barcelona